Quilt, Hadar Jacobson

 

BRONZclay kan klemmes, rulles, kjevles og manipuleres. I tørr tilstand er leiren fortsatt fleksibel og lett å skjære og fungerer ypperlig for videre bearbeiding og tilføring av detaljer før brenning. Når leiren brennes (slik det er beskrevet her) vil bindemiddelet i leiren fordampe og etterlate en gjenstand i ren, solid bronse som kan bearbeides videre med saging, boring eller sliping eller andre formeverktøy. Bronsen kan også patineres eller loddes med tradisjonelle verktøyer og teknikker. Dette spennende nye mediet åpner opp en helt ny verden av muligheter for både smykkemakere, kunstnere, gull- og sølvsmeder og skulptører.

 

Metallurgi

Bronse var allerede for 5500 år siden foretrukket fremfor andre metaller, som for eksempel jern, p.g.a. sin styrke, slitefasthet og høyere verdi. Nesten daglig gjøres det funn med fantastiske historiske bronsegjenstander som fortsatt har sin glans og detaljrikdom i behold.

I sin barndom hadde Bill Struve, oppfinneren av BRONZclay, planer om å bli fysiker eller psykiater men han var ikke interessert matematikk eller medisinske studier. I stedet tok han en doktorgrad i klassisk kjemi og en mastergrad som elektroingeniør. Han arbeidet innen hvert av disse fagfeltene i 20 år før han tok fatt på sitt tredje fagfelt; metallurgi

Hans ønske om å produsere et nytt materiale som hans kone kunne bruk for skape sterke, holdbare og vakre smykker inspirerte Struve til å eksperimentere seg frem til det vi nå kjenner som BRONZclay. Et av Struves store mål under utviklingsprosessen var å skape et materiale som kunne bearbeides med enkle redskaper og som var trygt å bruke. BRONZclay skulle bli en gave til bruk for kunstnerisk utfoldelse.

Sammensetning

BRONZclay består av 11% tinn, 89% kobber, vann og et ikke-giftig bindemiddel. Bindemiddelet fordampes helt under brenneprosessen og etterlater en massiv bronsegjenstand med en tetthet på 90% i forhold til støpt bronse. BRONZclay er ekte bronse og består av tinn og kobber i motsetning til industriell bronse som inneholder messing.

Tips for bruk av BRONZclay

BRONZclay er, i likhet med andre leirer, lett å forme, men fordi den er en metalleire har den også en del andre egenskaper.

Følgende tips er nyttige for å arbeide med BRONZclay:

  • Når du ikke arbeider med BRONZclay bør den pakkes inn i en tynn plastfilm og legges i en tett plastpose slik at den ikke tørker inn. Lagre all BRONZclay i kjøleskap når den ikke er i bruk.
  • Smør både fingrene, arbeidsunderlaget og verktøyet med litt olivenolje før du begynner å arbeide.
  • BRONZclay tørker fort ut. Dette vil merkes ved at den stivner og at det dannes sprekker. Fukt derfor med vann av og til ved bruk av en pensel eller en sprøyteflaske.
  • Oppbevar uferdige gjenstander i plast når du ikke arbeider med dem.
  • Unngå bruk av verktøy som suger til seg vann.
  • Når BRONZclay eksponeres for luft over lengre tid vil det dannes en sort hinne på leiren. Denne skrapes bort slik at du kommer inn til frisk leire før du begynner å arbeide.

 

Forming med BRONZclay

Bruk enkle verktøy og fingrene til å klemme, rulle, presse og forme BRONZclay til ønsket form. Nye leireelementer kan tilføyes, fjernes og videre bearbeides underveis – noe som gjør arbeidet med leiren til en spontan og kreativt prosess. Ha tipsene fra teksten over 3 i tankene mens du arbeider.

En fin egenskap med BRONZclay er at den kan formes med nær sagt alle slags redskap: Du vil finne ting som kan brukes både på kontoret, på kjøkkenet, i verktøykassen og ute i naturen. Etter hvert som du blir kjent med BRONZclay vil du sannsynligvis ta deg selv i å være på stadig utkikk etter nye redskaper som kan brukes i neste prosjekt.

Grunnleggende verktøy

Plast eller glass fungerer utmerket som arbeidsunderlag. Følgende verktøy anbefales:

  • Pensel
  • Ruller i PVC eller glass
  • Sugerør
  • Wipeout gummipensel
  • Kjevleguide, for eksempel spillkort
  • Nål
  • Linjal
  • Neglebørste
  • Hobbykniv
  • Tannpirkere

GlassForum har disse verktøyene tilgjengelig enten hver for seg eller som et verktøysett med 11 deler.

Spesialiserte verktøy

Når man blir kjent med materialet vil man begynne å utvide verktøykassen med sine egne favorittverktøy. Her er en liste over hjelpemidler som på sikt kan være nyttige:

  • Forstørrelsesglass eller lupe
  • Stiv flatpensel
  • Gummistempel
  • Messingplate for avtrykk
  • Patineringsmiddel
  • Fil
  • Pinsett
  • Slipepapir
  • Dreieskive
  • Mindre huggjern

Hold verktøyet i orden

Dersom du også arbeider med PMC Sølvleire må du være svært nøye med å vaske verktøyet godt før du alternerer mellom materialene.

Grunnleggende teknikker

  • Smør litt olivenolje på hendene og vertøyene før du begynner å arbeide for å hindre at leiren setter seg fast og for å holde leiren myk.
  • For å kjevle leiren jevnt kan man bruke kort fra en vanlig kortstokk. Anbefalt tykkelse for smykker er 3-6 kort på hver side.
  • En hobbykniv fungerer godt til å løfte leiren opp fra underlaget.
  • For å skjøte sammen flere deler, plasser dem ved siden av hverandre og ha på en dråpe vann og litt pasta ved bruk av en spiss pensel. Gi vannet litt tid til å trenge inn i leiren og press deretter delene lett sammen og hold i noen sekunder.
  • For å lage overflatestruktur, trykk BRONZclay mot et røft underlag eller rull gjenstanden over leiren. Selv enkle gjenstander som for eksempel en flaskekort, et blad eller en trebit kan brukes for å lage interessante spor og merker.
  • Smykkehemper kan lages ved å kjevle ut en tynn pølse og forme den til løkke. Skjær av endene, pensle med vann og press sammen.
  • Ringer lages ved bruk av en ringmandrel eller en lignende gjanstand som tillater forming av riktig størrelse. (Husk at BRONZclay krymper med ca. 20% under tørking og brenning). Dekk mandrelen med plast og form til ringen. Ringen fjernes fra mandrelen når den begynner å stivne og før den tørker helt.

Merk: Dersom BRONZclay begynner å tørke under arbeidet, spray eller pensle på litt vann (ikke for mye) og dekk deretter til med plast i noen minutter slik at leiren trekker til seg fuktighet. Dersom leiren blir for fuktig, sett den til side slik at den tørker ut igjen.

Kjevle bronseleire

Pasta

Pasta vil fort bli et av dine yndlingshjelpemiddel under arbeide med BRONZclay og er svært lett å lage. Bland rester av BRONZclay (både tørre og fuktige) med vann (helst destillert) inntil du får tannpastakonsistens. Lagre pastaen i en lufttett boks og bland den godt før bruk. BRONZclay pasta holder i ca. en uke så ikke lag for mye i gangen.

Reparasjoner

Pga sin styrke, egner BRONZclay-pastaen seg godt for skjøting og sammenføyning av deler, reparasjoner og forsterkning av skjøre områder som for eksempel der hvor en hempe er festet til selve smykket.

Overganger

Bruk pasta som fyllmasse i skjøter o.l. dersom du ønsker en organisk effekt.

Smykkesteiner

Bruk av Cubic zirconia og visse syntetiske edelstener sammen med BRONZclay gir mange flotte designmuligheter. Siden disse steinene er laget ved høye temperaturer vil de ikke bli skadet under brenning. Vi anbefaler ikke bruk av naturlige edelstener, glass eller organiske materialer slik som tre, skjell, perler mm.

Innsetting av smykkesteiner

Tørking av BRONZclay

Gjenstander laget av BRONZclay må være gjennomtørre før brenning for å unngå misforming under selve brenningen. La gjenstanden lufttørke, plasser den på en varm overflate eller bruk en tørkeboks og en hårføner.

Når BRONZclay er tørr vil den få en konsistens som tørket lær og være klar for videre bearbeiding ved sliping, boring, rissing eller utskjæring alt etter hva man ønsker. Det er lettere å gjøre slike arbeider på dette stadiet enn det er etter brenning. Gjør bruk av denne fordelen og gjør ferdig så mye som mulig før brenning.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Brenning

Brenning av BRONZclay er en todelt prosess der man først bruker lav varme for å forberede atmosfærene i ovnen og deretter høy varme for å smelte sammen partiklene i leiren. BRONZclay må brennes i ovn. Under brenning vil bindemiddelet fordampe og etterlate en gjenstand av ren bronse. Merk. Forsikre deg om at leiren er helt tørr før brenning. Du kan godt tørke en gjenstad i flere uker før brenning, men dersom du brenner den mens den fortsatt er fuktig vil det kunne bli bobler i den ferdige gjenstanden.

For å redusere oksidering av bronsen må gjenstanden omsluttes av aktivt kull under selve brenningen. Det finnes to typer aktivt karbon for BORNZclay; Det kokosskallbaserte karbonet gir en svak, lys patina og den kullbaserte, syrevaskede varianten gir en mer fargesprakende, og mer intens patina.

Slik brenner du BRONZclay

  1. Legg et 3 cm tykt lag med aktivt karbon på bunnen av en brennpanne.
  2. Legg gjenstanden på karbonet med minst 1 cm avstand fra andre gjenstander og veggene i pannen. Bruke større avstand for større gjenstander.
  3. Hell over resten av karbonet inntil brennepannen er full og forsikre deg om at det er minst et 1 cm tykt lag over alle gjenstandene. Dersom du brenner mange gjenstander samtidig og disse ligger lagvis må de også være minst 1 cm med aktivt karbon mellom lagene.
  4. Legg lokket på brennpannen og sett den i ovnen. Bruk stableklosser slik at du får god varmesirkulasjon. Brennprogram for gjenstander tynnere enn 3mm: Brenn med 280 grader pr. time opp til 845ºC og hold i 2 timer. Samlet brenntid vil bli ca. 4-5 timer. For gjenstander tykkere enn 3mm: Brenn med 120 grader pr. time opp til 845ºC og hold i 3 timer. Samlet brenntid vil bli ca. 9 timer.
  5. Det beste er å la brennpannen avkjøles før du tar den ut av ovnen. Har du derimot dårlig tid og må bruke ovnen til noe annet, må du sørge for at du setter pannen på et brannsikkert underlag for avkjøling. Bruk brenngaffel til å ta den ut av ovnen.
  6. Når brennepannen og karbonet er tilstrekkelig avkjølt, tar du ut BRONZclay-arbeidene og legger dem på et varmebestandig underlag for videre avkjøling. Det aktive karbonet kan brukes om og om igjen inntil det begynner å brytes ned (blir sotete og faller fra hverandre). Merk: Dersom du ikke har brukt syntetiske stener eller lignende i arbeidet kan bronsen avkjøles i kaldt vann

Advarsel: Brennpannen vil bli ekstremt varm under brenning. Vent til den er helt avkjølt før du tar av lokket. Vi anbefaler at man bruker varmehansker.

Brenngaffelen er ideell når du må ta ut en varm brennpanne fra ovnen. Stikk gaffelen inn i ovnen og løft pannen forsiktig ut. Sett den på et brannsikkert underlag for avkjøling. Vær oppmerksom på at gaffelens bredde er tilpasset kortsiden av pannen.

Finish

Når BRONZclay brennes får vi fast metall som kan sages, bores, puses, patineres, bearbeides og loddes med tradisjonelle verktøy.

Glatting

Den enkleste og kanskje mest givende måte å polere BRONZclay på er å bruke et hardt og glatt poleringsverktøy. Dersom du ikke har spesialverktøy kan du også bruke for eksempel en strikkepinne eller en skje, men pass på at verktøyet er glatt og uten riper. Glatt i alle retninger og avslutt med en poleringsklut.

Spectrum Finishing Papers

Nettingstrukturen på disse slipepapirene forhindrer at papirene fylles under bruk, gjør dem mer effektive og forlenger levetiden. De kan også brukes på begge sider. Slipemediet på papirene er aluminiumsoksid noe som gjøre dem egnet både for vår- og tørrsliping. Størrelsen på arkene er ca. 20 x 27 cm.

Børsting

Børster i rustfritt stål kan også brukes for å raffinere BRONZclay. Fukt børsten med såpe og arbeid under en tynn stråle med rennende vann. Skrubb i alle retninger. Børsting kan kombineres med andre finish teknikker.

Poleringstrommel

En poleringstrommel fungerer ved at en gjenstand legges i en beholder sammen med tusenvis av små stålkuler og stenger som gnur mot overflaten på gjenstanden og gjør overflaten blank. Bruk av poleringstrommel er svært arbeidsbesparende og gjør at man kan ferdigstille mange gjenstander på en gang.

Helse og sikkerhet

Sikkerhet når man arbeider med BRONZclay

BRONZclay i seg selv utgjør ingen sikkerhetsrisiko. Den største faren ligger i selve brennprosessen. Plasser ovnen på et støtt og stabilt underlag med minst 30 cm avstand til antennelige materialer på alle sider. Vær påpasselig med at barn og evt. kjæledyr ikke kommer i kontakt med ovnen og brenner seg.

Bindemiddelet som er brukt i BRONZclay er ikke giftig og avgir ingen farlige gasser under brenning. Personer med følsomme luftveier kan til tross for dette oppleve en lett allergisk reaksjon. Vi anbefaler at man bruker en støvmaske når man håndterer karbonet. Bruk en håndskrubb til å vaske hender og negler etter at du har arbeidet med leiren.

Som alltid når man arbeider med høye temperaturer bør man unngå løstsittende klær og klær laget av syntetiske fibre. Bruk alltid hensiktsmessige beskyttelsesbriller dersom du skal se inn i ovnen under brenning.

Lagring og holdbarhet

BRONZclay er ved levering forseglet i en lufttett foliepose for at den skal holde seg fersk og klar til bruk. Ta vare på denne posen og bruk den for å holde leiren fuktig også etter at du har åpnet den. Det er god praksis å ikke ta ut mer leire i gangen enn det du har tenkt å bruke de nærmeste minuttene. Tilsett et par dråper vann før du legger leiren tilbake i posen. Oppbevar BRONZclay i kjøleskap når du ikke bruker den. Dersom BRONZclay tørker ut kan den friskes opp, men det vil være vanskelig å få tilbake til samme tilstand som helt fersk leire. For å friske opp uttørket leire, stikk mange hull i klumpen eller del den opp i mange små biter. Tilsett vann og kna den godt sammen igjen. Pakk deretter leiren i en plastfolie og legg den i en lufttett pose eller boks og sett den til side slik at vannet får trenge godt inn i leiren. La leiren stå i 1 døgn, mer dersom den var ekstra tørr. Ta deretter leiren ut av beholder. La plastfolien være på og kna på nytt inntil leiren blir myk. Dersom du har tilsatt for mye vann pakker du ut leiren og lar den ligge litt inntil den får riktig konsistens.