Hjem

Slumping av flasker

Det er enkelt å slumpe vinflasker og du trenger ikke nødvendigvis å benytte form. Dersom du ønsker en flat flaske legger du enkelt og greit flaska på en ovnsplate som er dekt med brennfolie, keramisk fiberpapir eller smurt med våtseparator. Deretter brenner du som følger. 

Segment

Endringshastighet

Måltemperatur

Holdetid

1

250°C pr. time

530°C

10 minutter

2

100°C pr. time

700°C

Ingen

3

9999°C pr. time

800°C

5 minutter

4

9999°C pr. time

530°C

60 minutter

5

100°C pr. time

370°C

Slå av


Det kan hende at du må eksperimentere litt med topptemperaturen slik at den tilpasses din ovn. Synes du at flasken ikke blir flat nok, øker du holdetiden I segment 3.

Ostebrett.jpg

Bruk av former kan være med på å gi flaskene et helt nytt uttrykk og gjøre dem mer både interessante og og anvendelige. Du kan f.eks. lage ostefat med håndtak, dipskåler eller noe annet. Mulighetene er mange når man slumper vinflasker.

Husk alltid at formen må behandles med våtseparator før bruk.

For å lage f.eks. et ostebrett med håndtak, bruk formen 2131.117.103 og brenn I henhold til brennkurven over. Legg derimot til 30 minutter holdetid I segment 2. Dette er nødvendig fordi man kan risikere at flaken klapper sammen I håndtaket og stenger inne luft dersom glasset smeltes/mykner for hurtig. Brennkurven blir da slik:
 

Segment

Endringshastighet

Måltemperatur

Holdetid

1

250°C pr. time

530°C

10 minutter

2

100°C pr. time

700°C

Ingen

3

9999°C pr. time

800°C

5 minutter

4

9999°C pr. time

530°C

60 minutter

5

100°C pr. time

370°C

Slå av

Flasker med oliven.jpg

For å gjøre om en flaske til en skål for, dip, peanøtter eller et annet snack, benytt form 2131.117.101 (ordinær vinflaske). Bruk den opprinnelige brennkurven med ta bort holdetiden i segment 3. Dette er nødvendig for å unngå at glasset blir så mykt at det begynner å bøye seg innover i formen. Brenningen blir da som følger:
 

Segment

Endringshastighet

Måltemperatur

Holdetid

1

250°C pr. time

530°C

10 minutter

2

100°C pr. time

700°C

Ingen

3

9999°C pr. time

800°C

Ingen

4

9999°C pr. time

530°C

60 minutter

5

100°C pr. time

370°C

Slå av


Det er også mulig å lage en dipskål som er med på kjøle dip´n ved ikke å slumpe flasken helt ned i formen. Dette kan du få til ved å sløyfe segment 3 i den opprinnelige brennkurven. Avhengig av størrelsen på flasken og tykkelsen på glasset kan det være at du må legge til ekstra tid i segment 2. For å være på den sikre siden kan du starte med en konservativ holdetid på 10 minutter. Flasken vil da begynne å synke sammen på midten mens halsen fortsatt vil være åpen.

Flaske med dip.jpg

Når den delvis slumpede flasken har blitt avkjølt kan du vaske flasken og fylle den 1/4 full med vann. Tilpass deretter en kork, sett den i og plasser flasken flatt i fryseren til vannet har fryst til is.

Ta din nye dip-cooler opp av fryseren ca.10 minutter for du skal bruke den slik at rimet på utsiden av flasken får smelte. Tørk deretter flasken og fyll den med dip.

Som en finish kan du dekorere vinflaskene du slumper. Dette kan du enten gjøre før slumping eller  etterpå. Ved dekor før slumping, bruk en maling som beregnet på høye temperaturer. Skal du dekorere flasken etter slumping, velg en lavtemperatur glassmaling og brenn med en topptemperatur på 580°C og en holde tid på 10 minutter. Brennkurven blir da slik:
 

Segment

Endringshastighet

Måltemperatur

Holdetid

1

250°C pr. time

530°C

10 minutter

2

100°C pr. time

700°C

Ingen

3

9999°C pr. time

800°C

5 minutter

4

9999°C pr. time

530°C

60 minutter

5

100°C pr. time

370°C

Slå av


Har du lyst til å prøve, klikk her.