Velg riktig kombinasjon av tykkelse og diameter/diagonal. Trykk deretter på linken og du får opp en ferdig tilpasset brennkurve for ditt prosjekt. Brennkurvene er utarbeidet for gjenstander med jevn overflate og bruk av Bullseye glass eller Uroboros glass COE 90

Dersom du har prosjekter som er tykkere enn 3 mm, men tynnere enn 6 mm, bruk kurvene for 6 mm glass. Dersom du har mellomstørrelser, f.eks. diameter 25 cm, bruk kurven for neste størrelse.

Kurvene inneholder ikke informasjon om arbeidstemperatur da dette vil avhenge av hva du ønsker å gjøre med gjenstanden du har i ovnen. Se mer om arbeidstemperaturer lenger ned på siden

Vær også oppmerksom på at kurvene ikke gjelder for ekstra store gjenstander og gjenstander med ujevn tykkelser. For brenning av slike prosjekter, ta kontakt så skal vi hjelpe deg.

 

<p>"The Four Elements" av Richard La Londe</p>
" Holding 3" av Steve Klein "The Four Seasons" av Richard La Londe

Arbeidstemperaturer og holdetider

Valg av riktige arbeidstemperaturer og holdetider er ikke alltid like enkelt og avhenger av hvilke prosjekter vi arbeider med og hvilket resultat vi ønsker. Vi vil her prøve å gi noen retningslinjer som kan hjelpe deg et stykke på veien. Glasset har ikke noe eksakt smeltepunkt slik som f.eks. metaller har. Når glasset når en viss temperatur begynner glasset å mykne gradvis. Det er derfor viktig å vite hva som skjer med glasset på ulike temperaturer. Her er en røff oversikt for bruk av Bullseye glass og Uroboros glass COE 90:

500 - 600°C Glassets overflate mykner

600 - 700°C Glasset kan bøyes

700 - 800°C Glasset kan strekkes og tack-fuses

over 800°C Full sammensmelting

Som du ser er temperaturområdene ganske vide. Dette skyldes at forlenget holdetid vil kompensere for lavere temperatur og motsatt. Som eksempel kan det nevnes at et fat som du normalt slumper på 670°C med holdetid 10 minutter sannsynligvis også kan slumpes på 650°C med f.eks. 30 minutters holdetid. Du har derimot bedre kontroll på glasset ved 650°C da det er noe stivere enn hva tilfellet er ved 670°C. Dette er det viktig å ha i tankene når du skal velge riktig temperatur.

Det samme gjelder ved sammensmelting av glasset. Du kan få en full sammensmelting ved å brenne f.eks. to lag med 3 mm opp til 810°C og holde i 10 minutter. Glassene vil da smelte helt sammen og kantene og hjørnene vil bli avrundet. Brenner du derimot to lag 1,5 mm glass på 810°C vil glasset begynne å trekke seg sammen og formen blir deformert. Dette skyldes at glassets overflatespenning ønsker at glasset skal bli 6 mm tykt.

For å brenne de to lagene med 1,5 mm glass vil det da lønne seg å velge en lavere temperatur og holde lengre, f.eks. 760°C med 50 minutter holdetid. Kantene vil da bli fint avrundet og glasset beholder formen fordi det ikke er mykt nok til at det begynner å trekke seg sammen. Prøv deg frem med ulike tykkelser, temperaturer og holdetider og du vil bli overrasket over hvor langt ned i temperatur du kan gå og få en tilnærmet full sammensmelting bare holdetiden er lang nok.

For slumping vil vi anbefale at du tar utgangspunkt i temperaturene som er oppgitt under de enkelte formene i nettbutikken og prøver deg frem og finner den temperaturen og holdetiden som gir best resultat i din ovn.