Hjem/Kurs/Om Averøy

Om Averøy

Averøy kalles med sine fjorder, fjell, holmer og skjær for "Et Norge i miniatyr" og er en kystkommune med ca. 5500 innbyggere som ligger like sør for Kristiansund. Vi som arbeider på GlassForum er stolte over vår tilhørighet og her kan du lære litt om hvorfor.

Averøy

Averøy er en kystkommune med ca. 6000 innbyggere som ligger like sør for Kristiansund. Kommunen har de senere årene blitt et yndet feriemål og mulighetene for aktiviteter og naturopplevelser er mange. Om man velger å tilbringe ferien i hytte eller rorbu, på hotell, campingplass eller en idyllisk bondegård, vil det varierte landskapet, fisketurene og de mange kulturskattene gi deg nye opplevelser hver dag.

På bildet lengst til venstre ser du Meek-knoken, Averøyas høyeste fjell avbildet fra Nekstad.

Atlanterhavsveien

Denne unike veistrekningen bringer deg helt ut til der hvor fastlandet ender og storhavet begynner og er en storslagen opplevelse. Atlanterhavsveien er et fantastisk skue både i storm og stille der den slynger seg over bruer og holmer helt ytterst i havgapet. Her er stier i lett terreng, blankskurte svaberg og fine fiskeplasser. Noen steinkast mot vest går skipsleia over den beryktede Hustadvika, hvor utallige skipsvrak ligger på havbunnen. På en klar og fin sommerkveld har du et fantastisk skue når sola går ned i havet. Mer info finner du på http://www.atlanterhavsveien.no.

Kvernes Kulturområde - Averøyas 1000-årssted

Kvernes har fra gammelt av vært møteplass for mennesker. Her har folk vært samlet for å feire, tilbe, sørge og ta viktige avgjørelser for fellesskapet. Et besøk på Kvernes Kulturområde er en reise gjennom kultur, kunst og historie fra eldre tider og frem til i dag. Kvernes Stavkirke har hatt stor betydning som et religiøst og kulturelt samlingssted for store deler av Nordmøre. Stedsnavnet Lundaneset og funnet av en hvit fallosstein , et hellig fruktbarhetssymbol, vitner om det. Kvernes Stavkirke er en av landets yngste stavkirker, den ble bygd ca. år 1300. I 1893 ble det bygd en ny kirke, slik at det i dag står to vakre kirker på Lundaneset på Kvernes. Et besøk her, blant gammel historie og sakrale kunstverk, vil gi deg store opplevelser.

Gamle Kvernes Bygdemuseum er et friluftsmuseum med 10 bygninger flyttet hit fra steder på Averøy og nabokommunene. Hovedtunet danner et gårdsmiljø fra 1700-1800 tallet, med hovedhus, husmannsstuer, stabbur, kvernhus og smie. Husene er rikt utstyrt med møbler, bruksgjenstander, redskaper og verktøy. Kystkulturen er representert ved en egen sjøavdeling, med naust, rorbu, båter og redskap. Museet har temadager og lager temautstillinger. Det arrangeres aktivitetsdager hvor gamle håndverks- og husflidsteknikker blir vist. Hvert år er det en tradisjon å feire Olsok på museet. Denne feiringen foregår søndagen før eller etter Olsok og samler godt over tusen mennesker.

Håholmen Havstuer

En ferietur til Håholmen Havstuer vil være et minne for livet. Det gamle fiskeværet ligger som en siste skanse ut mot storhavet og var med sin nærhet til skipsleia et viktig handelssted. På den 50 mål store øya finnes et trettitalls bygninger, flere fra 17- og 1800-tallet. Her er ekte kysthistorie samlet i en intim landsby og alt står til din disposisjon. Alle rom har egne bad og er fordelt på flere mindre bygninger. Håholmen har også en utmerket restaurant hvor du kan få en smak av havets delikatesser. Se også www.haholmen.no.

Andre severdigheter

I tillgg til de stedene som er nevnt ovenfor finnes det en rekke andre severdigheter som kan være vel verdt et besøk slik som Håkkårøysa på Rånes, helleristningene på Søbstad, minnesmerket på Røeggen, Bremsneshola, Sveggesundet og mange flere. For mer informasjon, se www.averoy.kommune.no.