Som brennunderlag må du ha en brennplate som er preparert med minst 8-10 lag våtseparator. Prøver du denne teknikken med brennfolie som underlag, vil oppleve at du drar den varme glassmassen av brennplata.

Slik gjør du:

1. Skjær til en passende stor bit med klart glass. Ikke lag biten for stor i forhold til brennplata di da glasset vil smelte en del utover under rakingen. For en brennplate på 50 x 50 cm bør ikke glasset være større enn ca. 35 x 35 cm.

2. Legg deretter glasset på den ferdig preparerte ovnsplata og fyll glassplata med glassbiter i de fargene du måtte ønske. Ikke glem at alt glasset du bruker må være kompatibelt. Legg på 1-2 lag med glass over hele glassplata slik at basisglasset er dekt. Husk å tørke av støv og lignende som måtte være på glassbitene. Fingermerker er det derimot ikke så farlig med når du skal rake. For å få en størst mulig effekt av rakingen bør bitene ligge på tvers. Det kan også være lurt å bruke en del transparent glass.

3. Siden  rakeprosjektet skal brennes på svært høy temperatur over relativt lang tid er det stor fare for at noen av glassene (spesielt opake farger) kan få en grå overflate. For å unngå dette sprayer vi hele glassplata med glasurspray før brenning. Spray fra alle kanter slik at også endene på glasset blir dekt. Glasursprayen er laget av veldig finmalt klart glass og vil gi en blank hinne på det ferdige glasset.

 

 

 

 

4. Sett prosjektet i ovnen og still ovnen inn på følgende program:

Segment  Endring av temperatur  Måltemperatur  Holdetid
1 200ºC pr. time 516ºC 10 minutter
2 Full fart 930ºC 10-20 minutter
3 Full fart 516ºC 90 minutter
4 100ºC pr. time 200ºC Slå av

Brennprogrammet over egner seg for rakeprosjekt inntil 40 x 40 cm. Ved mindre prosjekter kan holdetiden i segment 3 reduseres.

SONY DSC5. Når temperaturen i ovnen begynner å nærme seg 930ºC kan du ta på deg verneutstyr og forberede deg på selve rakingen. Du vil under denne prosessen bli utsatt for svært høy varme. Vær derfor nøye med at du ikke har på deg syntetiske klær som blir eksponert for varmen. Disse kan krympe og i ekstreme tilfeller smelte seg fast til kroppen. Vi anbefaler at du bruker 2 lag med tykke dongeri- eller bomullskjorter som du tar på deg bak frem slik at hele forsiden av overkroppen er godt beskyttet for varmen. Ta også på deg vernebriller og varmehansker. Varmehanskene må minst være av samme kvalitet som våre blå varmehansker, men helst bør du bruke kevlarhansker. Hanskene må gå opp til albuen. Ha en bøtte med vann stående like i nærheten av ovnen slik at du kan stikke raken ned i denne for avkjøling når du er ferdig.

SONY DSCNår temperaturen i ovnen har nådd 930ºC åpner du døra på ovnen og og setter raken forsiktig ned i den varme glassmassen. Dra deretter raka mot deg. Gjenta dette så mange ganger du vil eller kan. Du vil sannsynligvis bli overrasket over hvor seig glassmassen er og du vil sannsynligvis også oppleve at varmt glass kleber seg fast til raken. Det er ikke vits i å prøve å riste dette av. Det varme glasset som setter seg på raken får du bare av ved å stikke raken ned i bøtta med vann.Temperaturen i ovnen vil falle relativt raskt mens du har døra åpen. Lukk derfor døra så snart du er ferdig med å rake. Dersom du synes du har fått raket for lite må du vente til varmen i ovnen kommer opp til rundt 920ºC før du evt. fortsetter. Anser du deg som ferdig og ovnen fortsatt er innstilt til å holde temperaturen på 930ºC kan du enten la ovnen stå og fullføre programmet av seg selv eller du kan velge å trykke "skip segment "og deretter "enter" slik at ovnen hopper videre til segment 3.
Ha gjerne noen til å hjelpe deg med å åpne ovnen de første gangene du skal rake.
Nå er det bare å glede seg til glasset er avkjølt og du har fått et helt unikt egenprodusert glass som du kan lage fat, smykker og mye annet av.