Disse plasseres på stableklosser inne i ovnen og glasset legges over åpningen. Når ovnen varmes opp til over 720-730⁰C vil glasset begynne å strekkes og synke ned igjennom åpningen i forma. Det er da viktig at emnet er en del større enn hullet i forma slik at glasset ikke faller ned igjennom hullet. Når man synes at glasset er strekt langt nok stopper man prosessen på samme måte som når du skal lage en tulipanvase. Sagging egner seg ypperlig for å lage vaser og drikkeglass, men benyttes også for å lage servanter og andre spennende objekter. Kanten som du alltid får på et saggeprosjekt kan du velge å fjerne ved å skjære et riss med en glasskjærer og deretter slå den av med en hammer eller du kan sage den bort. Det er viktig at emnet som du smelter sammen for å benytte til et saggeprosjekt er tilpasset ønsket størrelse og tykkelse på det ferdige prosjektet. Du vil ikke at glasset skal bli for tynt. Det er derfor vanlig å lage emner som har en tykkelse på 15-20 mm eller mer.
Sagging kan virke litt skummelt dersom du ikke har prøvd det før, men egentlig er det ganske enkelt bare man vet hvordan det gjøres. På denne siden viser vi hvordan du kan sagge en enkel vase med utgangspunkt i et 6 mm tykt glass som er ca. 20 x 20cm. Vasen skal bli 10 cm høy.

 

Labrynths Medium 0001
Labrynth of love av Amanda Simmons Blue view duo av Amanda Simmons

Sagging innebærer at vi må strekke glasset og det normale temperaturområde for denne typen sagging er fra ca. 720º - 770ºC men det kan være tilfeller der du bruker lavere temperaturer. Dette gjelder spesielt for store gjenstander og gjenstander som ikke skal være mer enn noen få cm høye. Dersom du skal lage høye gjenstander vil du også finne at 6 mm tykkelse på glasset er for lite. Høye gjenstander (høyere enn 5-6 cm sagges best ved bruk av sidevarme. Saggeformer som dette kan du enkelt lage selv.

Lag først glassplaten du skal sagge ved å smelte den sammen flatt. Du dekorerer den slik du selv vil. Vi har i dette eksempelet brukt 6 mm tykt, klart, glass for enkelthets skyld.

Plasser glassplaten oppå saggeforma og bygg opp forma til ønsket høyde ved bruk av stableklosser eller lignende. Plasser det hele på ei ovnsplate i ovnen som vist på bildet.

 

Programmer ovnen slik at du er sikker på at du har høy nok temperatur og lang nok holdetid til at glasset formes slik du vil. Vi har i dette eksempelet brukt følgende brennkurve:

Segment Endring av temperatur i antall ºC pr. time Måltemperatur Holdetid
1 200ºC pr. time  516ºC 10 minutter
2 Full/9999ºC pr. time 765ºC 10 minutter
3 Full/9999ºC pr. time 516ºC 70 minutter
4 100ºC pr. time 200ºC Slå av

Vi har videre stilt inn ovnen til kun å bruke sidevarme. Vær oppmerksom på at måltemperaturen i segment 2 er svært avhengig av størrelsen og høyden på gjenstanden du skal sagge. Skal du sagge store, lave gjenstander bør den settes betydelig lavere (for eksempel til 720ºC).

Når temperaturen begynner å nærme seg måltemperaturen i segment 2 kikker du inn i ovnen og ser hvor langt prosessen har kommet. Som du ser på bildet så har saggingen her så vidt begynt.

Lukk ovnen og vent noen minutter til temperaturen går opp igjen.

Kikk på nytt. Som du ser er vi fortsatt ikke kommet så langt som ønsket. Lukk ovnen og vent litt til.

Her ser du at saggingen er kommet over halvveis. Vi kunne godt ha stoppet her og benyttet et drop-out stativ, men ønsker flat bunn og lukker derfor døra og lar prosessen fortsette.

 

Her er det like før vi får bunnen slik vi vil ha. Vi kan derfor ikke vente veldig lenge før vi sjekker på nytt.

Nå ser det perfekt ut. Vi lar da døra på ovnen være åpen inntil temperaturen kommer under 600ºC. Vasen vil da bli såpass avkjølt at saggeprosessen stopper. Mens vi venter på dette omprogrammerer vi ovnen slik at den går over til segment 3 (avkjøling). Lukk deretter ovnsdøra og la avkjølingen foregå slik du har programmert ovnen.

På en ovn med datastyring Sentry 2.0 finnes det en egen knapp som heter ”Skip Seg.” Ved å trykke på denne knappen og deretter trykke ”Enter”, vil ovnen hoppe et segment frem i brennprogrammet.

Når man sagger gjenstander på den måten som er beskrevet over er det viktig at man er til stede og følger med at prosessen går som den skal. Dette gjelder spesielt for høye gjenstander. Dersom vi hadde latt vasen stå noen minutter for lenge på høy temperatur ville den blitt deformert som vist under.

Bildene til venstre viser utviklingen etter henoldsvis ett og to minutter for lenge.