Fusing

Fusing betyr direkte oversatt "sammensmelting" og betegner prosessen som skjer når flere glassbiter smeltes sammen til en. Dette gjøres som oftest på et flatt underlag og er første brenning på veien når man skal lage fat, vaser o.l. Ved flatbrenning er det svært viktig at man bruker en separator mellom glasset og brennunderlaget. Dette kan enten være en våtseparator eller en brennfolie som er et spesielt keramisk papirberegnet på dette. brennfolie er i dag mest brukt. Normal arbeidstemperatur: 760 - 815°C med varierende holdetid.

Slumping

Betyr å "synke" eller "falle" og beskriver den prosessen som foregår når vi legger et flatt, enkelt eller sammensmeltet (Fused) glass i en form for deretter å varme opp glasset til det synker ned i formen. Formen må vær innsatt med separator før bruk. Til dette brukes en våtseparator som smøres på formen. Normal arbeidstemperatur for slumping er fra ca. 620 - 700°C. I noen tilfeller opp til 760°C.

Bending

Betyr å "bøye". Dette gjøres ved at et flatt glass legges oppå en form og deretter varmes opp til det bøyer seg over formen. Også her må formene innsettes med en separator før bruk. Hvilken type separator man skal bruke avhenger av hvilket materiale formen er laget av. Er formen laget av stål vil boronitrat være det aller beste. Normal arbeidstemperatur for bending er ca. 620 - 700°C.

Sagging

Betyr å "henge ned" og beskriver en prosess der man legger et flatt glass oppå en ring e.l. med hull i for deretter å varme opp glasset til det strekkes og synker ned gjennom hullet. Teknikken kan benyttes til å lage vaser, fat og boller som ikke kan lages ved slumping eller bending. Normal arbeidstemperatur for sagging er fra ca. 700 - 770°C
Som man ser har ulike arbeidsprosesser innen fusing ulike temperaturområder. Dette skyldes at glass, i motsetning til de fleste andre materialer, ikke har noe fryse- eller smeltepunkt. Glass er et amorft materiale og vil under oppvarming nå et temperaturområde der materialet går over fra å være hardt til å bli mykt og formbart. Jo høyere temperatur, jo mykere vil glasset bli. Valg av arbeidstemperatur vil av samme grunn være helt avgjørende for det ferdige resultat og det er viktig at den som ønsker å bli god i fusing har en grunnleggende forståelse for materialet og dets egenskaper.

For å lage serviset som du ser til venstre har glasset først blitt smeltet sammen (fuset) flatt. Deretter har det blitt slumpet (formet).