Temperaturområdet for bending er i stor grad det samme som for slumping. Dersom man ser bort fra bøying av sylinderformede gjenstander der glasset skal bøyes bare i en retning, så vil man aldri få like god kontroll over glasset med bending som ved slumping. Dette skyldes at gjenstander som skal bøyes over en form i mer enn en retning alltid vil få materiale til overs som man ikke klarer å bøye inntil forma. Dette gir bøyer og folder som det kan være tilsynelatende vanskelige å kontrollere. Tulipanvasen er det klassiske eksempelet på dette.

Ved bending er det plasseringen av glasset oppå forma sammen med vekten på glasset som er den viktigste faktoren for resultatet. Plasserer du glasset skjevt på forma slik at vekten er større på den ene siden av formen enn på den andre så er du garantert at det er den tyngste siden av glasset som vil bøyes først og legge seg inntil forma. Dette kan det være greit å ha i tankene. Legg merke til at de aller fleste bøyeformer er laget av rustfritt stål. Dette gjelder spesielt for høye, bratte former og skyldes at stålet har en høyere ekspansjonskoeffisient enn glasset. Dvs at forma vil krympe mer enn glasset under avkjøling og medføre at glasset ikke låser seg til forma. På samme måte er de aller fleste slumpingformer laget av keramikk som er et materiale med en lavere ekspansjonskoeffisient enn glass. Det finnes derimot unntak fra denne regelen og når du bruker disse må du ta forholdsregler. Dette gjelder spesielt for tulipanvaseformer i keramikk. Disse bør kles med keramiske fiber før bruk slik at glasset ikke kan låse seg til forma under brenning.

 

 

Har du lyst til å prøve deg på å lage en tulipanvase skal du gjøre som følger:

1. Dekorer og smelt sammen emnet for vasen.

2. Plasser emnet oppå forma og programmer ovnen med en arbeidstemperatur på et sted mellom 670-690⁰C med en holdetid på 10-15 minutter. (Nærmere om utarbeidelse av brennkurver finner du i nr. 5/2012. Har du ikke dette nummeret så kan det bestilles i løssalg).

3. Når ovnen begynner å nærme seg arbeidstemperaturen du har valgt bør du kikke inn i ovnen for å se hvor langt prosessen har kommet. Når du synes at vasen har fått riktig form åpner du døra/lokket på vidt gap slik at kald luft kommer inn og kjøler ned glasset. Mens dette pågår omprogrammerer du ovnen slik at den begynner på avkjølingen. Snakk med ovnsleverandøren din om hvordan dette gjøres. Lukk ovnsdøra når temperaturen kommer ned til ca. 550⁰C og la resten gå av seg selv i henhold til programmet. Temperaturen vil da umiddelbart stige en del, men ikke så mye at glasset fortsetter å sige.