Glasset begynner å bøye seg når vi kommer over 600⁰C og normalt anses 610-620⁰C som den laveste temperaturen det er formålstjenlig å benytte ved forming. Generelt kan vi si at forming av glass er en kombinasjon av temperatur, masse og tid hvor disse tre variablene er avhengige av hverandre.

La oss tenke oss at vi har et rundt fat med en diameter på 40 cm som skal slumpes ned i en jevnt buet kuleform. Dette er et relativt stort fat med høy vekt. Det innebærer at så snart temperaturen på glasset er kommet så høyt at glassmassen mykner så vil vekten av glasset sakte men sikkert sørge for at glasset synker ned i formen. Vi kan derfor velge en slumpingtemperatur som ligger helt ned mot 610-620⁰C, men må da regne med å holde lenge på denne temperaturen for at glasset skal synke helt ned i formen. Øker vi temperaturen vil vi kunne redusere holdetiden. Dvs. at vi ved f.eks. 640⁰C vil kunne oppnå samme resultat etter bare 10 minutter holdetid. Hva er så forskjellen? Jo, dersom vi velger høy temperatur vil glasset være mykere enn på en lavere temperatur. Dette vil bl.a. medføre at glasset lettere tar avtrykk av formen på høye temperaturer mens man ved å velge en så lav temperatur som mulig vil kunne få en kontaktflate som er tilnærmet fri for avtrykk. Dvs at man ved lav temperatur faktisk vil kunne legge den blanke siden av glasset ned og få en blank og glatt utside på et fat eller en skål. Velger man derimot en for høy temperatur vil man kunne oppleve at glasset blir så mykt at det begynner å "renne" ned mot bunnen av formen. Det starter med en liten kul i bunnen av formen og ender opp med en stor klump i midten avhengig av hvor høy temperatur glasset utsettes for.

Generelt kan man si at man har best kontroll dersom man velger en så lav slumpingtemperatur som mulig. Vær derimot oppmerksom på at jo mindre masse, desto mindre hjelp får vi fra tyngdekraften. Vi må da regne med å øke temperaturen og/eller holdetiden for å gjennomføre en tilfredsstillende slumping. Små fat (f.eks. 10x10 cm) vil derfor sjelden kunne slumpes på lavere temperatur enn 650-660⁰C. Her må man prøve seg frem. Ha også i tankene at former med skarpe vinkler og kanter trenger høyere temperatur enn jevne former. Dette skyldes at man her ikke bare må bøye glasset, det må i tillegg også strekkes. Dette krever til dels betydelig høyere temperatur. Temperaturer opp mot 700⁰C er derfor ikke uvanlig.